ESD-veilig werken

Een zeer compleet programma met ESD-veilige producten: ESD-veilige tafel- en vloermatten, testers en meters, opbergsystemen, gereedschappen, verpakkingen, verlichting, trolleys, rekken, afzuigarmen en natuurlijk ESD-veilige persoonlijke bescherming.

Wij produceren ook ESD-veilige werktafels naar uw wens, geheel “OP MAAT”. Bijna alle werktafels van Adiform kunnen ESD-veilig uitgevoerd worden. Hieronder vindt u het gehele programma. U kunt kiezen uit diverse categorieën.

Lees verder over ESD-veilig werken Meer informatie aanvragen Teruggebeld worden

Informatieaanvraag

Er is altijd een oplossing!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw terugbelverzoek

Wij geven u graag het advies wat u nodig heeft.Iedere werkplek is uniek.
Daar houden wij rekening mee.We helpen u bij elke stap naar een betere werkplek!

Vul het formulier in en u wij bellen u vandaag nog terug!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* Alle prijzen zijn op aanvraag
Na verschillende bedrijven te hebben benaderd ben ik uitgekomen bij de firma Adiform BV en Famepla.
Rob Derksen
Test and revision engineer at Shell research

Producten en brochures

ESD-veilig werken

rood_vinkje  alles écht ESD-veilig
rood_vinkje  ergonomisch en praktisch
rood_vinkje  grote keuze in uitvoering
rood_vinkje  bescherming van uw materialen
rood_vinkje  uiterst effectief en veilig werken
rood_vinkje  meer dan 40 jaar de specialist in ESD
rood_vinkje  diverse opties en accessoires

Heeft u vragen over ons programma ESD-veilig werken? Of kunt u niet vinden wat u zoekt? Laat het ons weten, wij gaan het voor u oplossen!

*Alle prijzen zijn op aanvraag

Wat is ESD?

De afkorting ESD staat voor Electro Static Discharge (elektrostatische ontlading).

ESD is een vonkje

Als een met statische elektriciteit “opgeladen” mens een geleider aanraakt dan ontstaat er een razendsnel vonkje en dat is dus een (ESD of Electrostatic discharge), in het Nederlands: een elektrostatische ontlading. Een elektrostatische ontlading (ESD) is bijvoorbeeld in staat om elektronische onderdelen zoals aanwezig op printplaten te beschadigen zonder dat we dat direct de gevolgen hiervan merken.

Merkbaar vanaf 3.000 volt

Mensen zijn slechte waarnemers van ESD en merken alleen in specifieke situaties, zoals door in de winter uit een auto te stappen, iets van zo’n elektrostatische-ontlading. Een door een mens veroorzaakte elektrostatische ontlading (ESD) is pas merkbaar als het bijbehorend voltage tijdens die ontlading ongeveer 3.000 volt of hoger is geweest! Dit terwijl sommige gevoelige elektronische componenten al met een elektrostatische ontlading met een voltage van minder dan 100 volt te beschadigen zijn!

Oorzaken

Statische elektriciteit wordt meestal opgewekt door wrijving. Met die statische elektriciteit kan een mens door het aanraken van een geleidend voorwerp zoals een printplaat een elektrostatische ontlading (ESD) veroorzaken. Deze elektrostatische ontlading heeft door de geringe energie-inhoud heel vaak een voltage kleiner dan 3.000 volt en is daardoor voor een mens onmerkbaar.

De mens als risicofactor

De hoeveelheid energie die bij een elektrostatische ontlading (ESD) vrijkomt, is natuurlijk niet groot maar kan te veel zijn voor ESD-gevoelige elektronica! Zonder adequate maatregelen maakt een elektrostatische lading de mens tot een risicofactor voor elektronica.

ESD is vrijwel onmerkbaar

Terwijl een elektrostatische ontlading (ESD) voor de mens door de geringe energie-inhoud vrijwel onmerkbaar en onschadelijk is, kan diezelfde elektrostatische ontlading (ESD) de miniatuur halfgeleiderstructuur in een elektronisch component beschadigen door een te hoge ontladingsstroom van die elektrostatische ontlading. Zelfs elektronische componenten met ingebouwde ESD-bescherming-circuits blijken in de praktijk soms toch nog overgevoelig te zijn voor statische ontlading (ESD).

Elektronica is overgevoelig

De oorzaak van de overgevoeligheid van moderne elektronische componenten voor statische elektriciteit en ESD wordt veroorzaakt door de verregaande interne miniaturisatie van die componenten. Sommige IC’s zoals microprocessors – die zelf maar een paar centimeter groot zijn – bevatten vele miljoenen zeer kleine verbindingen. De afmetingen van deze inwendige verbindingen zijn zo klein (0,000014 mm) dat ze bijzonder gevoelig zijn voor de ontladingsstroom van een elektrostatische ontlading (ESD). Vrijwel op elke printplaat zijn er van die ESD-gevoelige componenten aanwezig!

Onbetrouwbare elektronica door ESD

De door ESD veroorzaakte beschadigingen tijdens het hanteren van elektronica zijn vrijwel steeds latent van aard. Latent wil zeggen aangetast (dus nog niet merkbaar defect). Latente ESD-schade aan elektronica is vooraf niet te detecteren en komt pas na zekere tijd (bij de klant?) tevoorschijn in de vorm van onvoorspelbaar gedrag tot uiteindelijk volledig falen. Een latent defect zorgt dus voor onbetrouwbare elektronica.

Verwachting

Het is de verwachting van de industriële sector dat met de steeds verdergaande miniaturisatie van elektronica-onderdelen de gevoeligheid van die onderdelen voor elektrostatische ontlading (ESD) toe zal nemen.

Preventie

In ons leveringsprogramma vindt u tal van oplossingen om schade als gevolg van elektrostatische ontlading (ESD), zoals o.a. ESD-veilige vloerbedekking, ESD-veilige vloer- en tafelmatten, ESD-veilige polsbanden, ESD-veilige kleding, ESD-veilig schoeisel, ESD-veilige gereedschappen en dergelijke. Uiteraard bieden wij u in ons leveringsprogramma een complete ESD-veilige inrichting, waaronder ESD-veilige werktafels, ESD-veilige stoelen, ESD-veilige trolleys, ESD-veilige schuifladekasten, indelingsmaterialen en dergelijke.

Adiform online

In onze webshop A-direct vindt u regelmatig aanbiedingen van Aluminium werktafels en tal van andere praktische en scherp geprijsde artikelen.

Complete bedrijfsinrichtingen

Op onze website vindt u een compleet programma voor de inrichting van uw technische werkplekken, variërend van Aluminium werktafels, in hoogte verstelbare werktafels, transportmiddelen voor intern transport, productie werktafels, schuifladekasten, stoelen en werkbanken. Breng ook eens een bezoek aan onze website voor werkplaats- en magazijninrichtingen Famepla.nl.

Referenties contactWaarmee kunnen wij u van dienst zijn?

Er is altijd een oplossing!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?